За уроците  на човешката душа през знаците на зодиака, споделено

...
За уроците  на човешката душа през знаците на зодиака, споделено
Коментари Харесай

В ЛЪВ Отецът-дух и Майката-материя се срещат и тяхното обединение ражда съзнателна същност, наречена душа или „Аз“

За уроците  на човешката душа през знаците на зодиака, споделено от книгата на Алис Бейли „ Подвизите на Херкулес ”

„ Hercules and the Nemean lion ”, by Rubens, Peter Paul (1577-1640)

Качество: Чувствителност, водеща към самостоятелно схващане. Отделяне от стадото. Самосъзнание. Себеутвърждаване.
Девиз: От страна на формата: „ Нека другите форми съществуват, аз съм, тъй като аз съм “; от страна на душата: „ Аз съм То и То е Аз “.

Числото Пет

„ Лъвът е мъртъв! Сега към този момент можем да живеем свободно, да орем нивите си, да сеем жито и умерено да вървим на всички места. Лъвът е мъртъв и популярен е нашият месия, синът човешки, който е и наследник Божий, наименуван Херкулес. ”

В петия знак (Лъв) Херкулес прави този от своите подвизи, който исторически е най-известен, тъй като убиването на Немейския лъв постоянно се е свързвало с него, въпреки че е забавно да отбележим, че този популярен героизъм няма отношение към лъвската кожа, която Херкулес непрекъснато е носил. Това е била кожата на лъв, който той (като първи акт на служене) е умъртвил преди да се насочи към своите подвизи. Така той е потвърдил, че е подготвен за тествания и образование.

Нумерологично това е един от най-интересните подвизи и с цел да можем до дъно да осъзнаем неговото същинско значение, би трябвало да вземем под внимание цифрата пет, което го характеризира. От позиция на езотериста, пет е цифрата на индивида, тъй като той е божественият наследник на Господ, дружно с четворната конструкция на нисшата си природа, формирана от ментално, прочувствено и витално тяло, плюс физическа обвивка. На езика на логиката на психиката човек е „ Аз-ът “, продължение на менталното и прочувственото положение, на жизнеността и на апарата за реакция на физическото тяло. В четирите предходни знака видяхме по какъв начин тези четири съставки взаимодействаха със спойващата ги душа.

В Овен душата е овладяла вида материя, който й дава опция да се допира до света на концепциите. Тя се е облякла в ментална обвивка. Към характерността тя е добавила такива съчетания от ментална субстанция, посредством които може най-добре да изрази себе си. Така индивидът става мислеща душа. В Телец е бил открит контакт със света на желанията и последвала същата процедура. Били са развити средства за осезателен контакт със света на възприятията и страстите и по този начин индивидът станал чувстваща душа. В Близнаци се основава ново и витално енергийно тяло посредством сливане на силата на душата и материята – по този начин индивидът става жива душа, тъй като двата полюса реализират естетика и се образува виталното, или етерното тяло. В Рак, който е знак на физическото раждане и отьждествяване на единицата с масата, работата по въплъщението е приключена и четворната природа е изцяло проявена. Човекът става живо и действено начало на физически проект. Само в Лъв обаче индивидът става това, което окултно се назовава петолъчна звезда – знак на индивидуализацията, на човечеството, на човешкото създание, което осъзнава себе си като субект и стартира да се осмисля като „ Аз “. Именно в този знак ние започваме да използваме думите: „ аз “, „ на мен “, „ мое “. 

Извечната Мъдрост на Изтока показва, че цифрата пет е най-окултното и с най-дълбока значителност измежду числата. Тя гласи, че група небесни духовни същества, които приели инкарнация на земята, се показали посредством четворката и по този начин извикали към битие човечеството. Те били божествени животи от пета група и обединявали в себе си двойствеността на вселената -духовния и физическия й аспект. Съчетавайки в себе си двата полюса, те били по едно и също време екзотерични и езотерични; справедливи и субективни. Оттук се получава цифрата 10, което се приема за число на човешкото съвършенство и довеждане докрай, цифрата на изцяло развития и разгърнат човек, цифрата на достигнатото равновесие сред духа и материята. При това число духът не господства над материята; то е цифрата на стремящия се, чиято цел е да подчини материята за потребностите на духа и по този начин да наруши равновесието на цифрата 10. 

Древните източни ръкописи употребяват някои забавни изречения, с цел да опишат природата на тези небесни същества, които в действителност са актуалните хора, т. е. ние самите, въплътените синове на Бога. Те са наричани Властелини на Знанието и Мъдростта, Властелини на Волята и Саможертвата, Властелини на Безграничната Преданост – тези понятия, отразяващи духовната същина, скрита във всяка човешка форма, заслужават най-внимателна оценка от всеки, който се стреми да премине по кръга на зодиака като умишлен субект, воден от духовна цел. Ние се намираме тук по наша лична воля и изцяло умишлено. Ние сме се спуснали във въплътено съществувание, с цел да възнесем материята на небето. В своята същина и действителност индивидът не е това, което наподобява. В същността си той е това, което ще прояви във Водолей, т.е. в противоположния по отношение на Лъв знак. Той ще бъде човек с универсално схващане, макар самоутвърдената си характерност в Лъв. Утвърденият субект в Лъв става отдаден в Козирог и се демонстрира като повсеместен човек във Водолей – това става допустимо единствено с помощта на неговата безгранична лоялност към неясно долавяната цел, която го води още веднъж и още веднъж покръга на зодиака, до момента в който не реализира цялостно съзнание. 

Сега става явна директната връзка сред петата Заповед, петия героизъм и петия знак. „ Почитай своя татко и своята майка, с цел да са дълги дните твои на тази земя, която Господ, Богът твой, ти дава “, тъй като в Лъв Отецът-дух и Майката-материя се срещат в индивида и тяхното обединяване поражда тази съзнателна същина, която назоваваме душа или „ Аз “. В този знак индивидът освен осъзнава себе си като субект и се впуска в цикъла за струпване на опит и придобиване на познание, само че, станал самосъзнателен, той стартира и своята подготовка за посвещение. Именно в този знак срещаме последната инспекция по пътя на тестванията. 

Знакът Лъв е един от четирите лъча на закрепения небесен кръст, върху който за безконечни времена са разпънати Космичният Христос и самостоятелният Христос. Понятието „ разпънат “ ще придобие своето същинско значение, в случай че го поясним с думите „ принесен в жертва “, доколкото при разкритието на Христовото схващане във формата, крачка по крачка другите аспекти на божествената природа се оказват принесени в жертва.

В Лъв срещаме космичния разсъдък, проявен в индивида като нисш разсъдък и този нисш аспект също би трябвало да бъде принесен в жертва, а лимитираният човешки разум би трябвало да се подчини на всеобщия разум. В Скорпион, който е третият лъч на закрепения кръст, намираме галактическата обич, или галактическото привличане. Там тя е проявена в нейния нисш аспект, който назоваваме велика заблуда – по този начин в Скорпион виждаме стремящия се на кръста, принасящ илюзията в жертва на действителността. Във Водолей откриваме светлината на всеобщото схващане, озаряващо човешкото създание, което принася в жертва самостоятелния живот и се влива във всеобщото цяло. Това е същинското разпятие, при което отражението се принася в жертва на действителното, нисшият аспект – в жертва на висшия, самостоятелната единица – в жертва на великото цяло. Именно тези характерности отлично са ни показани от Христос. Той се демонстрира като Създател, койтодейства под въздействие на просветления разсъдък. Той въплъщава в себе си любовта на Бога и се афишира за Светлина на Света. Проблемът на Херкулес затова е проблем на съответния знак – разпятие на нисшия „ аз “ и победа над самостоятелното себеутвърждаване. 

Отначало зодиакът е обхващал единствено 10 съзвездия, тъй като от незапомнени времена двете съзвездия – Лъв и Дева, са обсъждани като един общ знак. Възможно е точно с това да е обвързвана и тайната на египетския сфинкс, който е показан като лъв с женска глава, олицетворяващ по едно и също време и Лъва, и Девата, вплитайки в едно признака на лъва, или царствената душа, и дамата, или Майчиния аспект. Така той съвместява и двете противоположности – мъжката и женската, позитивната и негативната.

В това съзвездие откриваме извънредно ярка звезда, една от четирите кралски звезди на небето. Тя се назовава Регул, Управител, или Законодател, и символизира концепцията, че индивидът към този момент може да бъде закон самичък на себе си, тъй като вътре в него живее оня, който е цар или шеф. Съзвездието включва и една ярка група звезди, наречена „ Сърп “. За античните отдадени, които разглеждали всички външни съзвездия като въплъщение на силите и като знак на една разгръщаща се драма, чието великолепие надвишава тяхната опция за осъзнаване, съзвездията са изразявали три съществени мисли: първо – че индивидът е шеф, цар, въплътен Бог, самостоятелен наследник Божий; второ – че индивидът се ръководи от закона, закона на природата, който той е основал за себе си, само че също по този начин и от духовния закон, на който той след време ще се подчини; и трето – че задачата на индивида се състои в това да вземе сърпа и да отсече или разсече това, което затруднява използването на духовния закон и пречи за разцвета на душата.

Съзвездието Лъв включва 95 звезди, две от които са от първа големина. Казват, че неговото египетско наименование значи „ разливане “, доколкото оптималното разливане на Нил ставало тъкмо по това време. Това има и забавно езотерично значение, защото съгласно учението на Извечната Мъдрост човешкото семейство е влезнало в съществувание посредством един развой, който механически се назовава „ трето разливане “. Така е наречено явлението, изразило се в прилива на голям брой души и спускането им в скотски тела, което довело до образуването на човечеството, формирано от самостоятелни единици. Другият термин, употребен във връзка с третото разливане, е „ индивидуализация “, или образуването на субект, притежаващ съзнание, което го свързва с великите събития в знака Лъв.

Картина (заглавна): Clark Art Institute

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР